Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Δημοσίευμα του VETO για τον Επικούριο
Τον Δεκέμβριο του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του βόρειου πτερού του ναού. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα VETO, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πολιτικού μηχανικού Κώστα Παπαντωνόπουλου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την τελευταία διετία έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες συγκολλήσεις, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση 34 λίθων του ναού.
Σύμφωνα με το αναστηλωτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2001, προβλέπεται η σταδιακή αποκαθήλωση 2.000 αρχιτεκτονικών μελών του ναού, η συντήρησή τους και η επανατοποθέτησή τους στην αρχική τους θέση. Το σημαντικό αυτό έργο προγραμματίζει και εποπτεύει επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μάντη, που παράλληλα είναι προϊστάμενος της Α΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και πρωτεργάτης στην υλοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του δισέλιδου αφιερώματος, αναφέρεται στην παράλογη κόντρα για τη διεκδίκηση του ναού. Μάλιστα φιλοξενούνται και δηλώσεις των διευθυντριών των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων, που εδρεύουν στην Καλαμάτα και την Αρχαία Ολυμπία. Η κυρία Ξένη Αραπογιάννη, που σήμερα είναι προϊσταμένη στην ΛΗ’ Εφορεία (Καλαμάτα) και παλιότερα ήταν επικεφαλής στην Ζ΄ Εφορεία (Αρχαία Ολυμπία), αποφεύγει την άμεση εμπλοκή και δηλώνει ότι αναμένει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η κυρία Γεωργία Χατζή, που την διαδέχθηκε στην Ζ’ Εφορεία, θεωρεί ότι ο ναός είναι άρρηκτα δεμένος με την Ηλεία. Ειδική αναφορά γίνεται στον διαδικτυακό πόλεμο των αντιμαχόμενων πλευρών, που βέβαια χαρακτηρίζεται πολυτέλεια μπροστά στα δύσκολα προβλήματα που διέρχεται αυτή τη στιγμή η χώρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Με επιστολή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Βασίλης Κορκολοπουλος, τέως βουλευτής, αναφέρεται στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα και παρά το γεγονός ότι υπήρξε βουλευτής Ηλείας, επιχειρεί ψύχραιμη προσέγγιση και δίνει προτεραιότητα στα ουσιαστικά προβλήματα του μνημείου, αν και εμμέσως αποδίδει όλες τις ευθύνες στον Θόδωρο Πάγκαλο. Το πλήρες κείμενο της επιστολής που δημοσιεύτηκε στις 8-1-2010 είναι το εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Πάγκαλος, κατά την πρόσφατη συζήτησή του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, έκανε μια αναφορά στον ναό του Επικουρείου Απόλλωνα. Θα περίμενε κανείς από ένα πρώην υπουργό Πολιτισμού να αναφερθεί στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναός, που ασφαλώς δεν είναι τα διοικητικά του όρια. Αυτά έχουν οριοθετηθεί εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Ηλείας από το 1986 επί χάρτου της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και η θεσμοθετημένη αρχαιολογική κήρυξη έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 837Β/4-12-1986. Την ίδια χρονιά το μνημείο ενεγράφη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που τιμήθηκε με αυτή τη διάκριση. Μια ατυχής διοικητική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 347/10-9-09 και την οποία ουδέποτε υπέγραψε ως υπουργός Πολιτισμού ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως φαίνεται και στο σχετικό ΦΕΚ, υπήγαγε τον ναό στην ΛΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καλαμάτα. Αυτό και μόνο απασχόλησε τον τέως υπουργό Πολιτισμού κ. Πάγκαλο... Ο ναός, φύσει και θέσει, ανήκει όχι μόνο και κατ’ αποκλειστικότητα στους Ηλείους, τους Μεσσηνίους, ή κατά μια άλλη εκδοχή στους Αρκάδες (στο Βρετανικό Μουσείο, όταν κανείς επισκεφτεί την κλεμμένη ζωφόρο του ναού, η σχετική πινακίδα αναγράφει Vasse of Arcadia), αλλά ως αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και οικουμενικής αξίας ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά για τον Επικούρειο Απόλλωνα το κύριο θέμα δεν είναι τα διοικητικά του όρια, είναι η ποιότητα των εργασιών της αναστήλωσης που γίνεται, η άμεση αντικατάσταση της τέντας λόγω γηράνσεως (η διάρκεια ζωής της οποίας έχει ήδη περάσει τα 11 χρόνια!) και η προσπάθεια επαναφοράς της ζωφόρου που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Ο κ. Πάγκαλος ως υπουργός Πολιτισμού δυστυχώς για τον τόπο μας έχει να επιδείξει μηδενική δραστηριότητα στους τομείς αυτούς. Ας επιδείξει, τουλάχιστον τώρα, τις στοιχειώδεις ευαισθησίες που απαιτεί, για την Ελλάδα και για όλη την ανθρωπότητα, το τεραστίας αρχαιολογικής αξίας Μνημείο, ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, σε συνεργασία με τον κ. υπουργό Πολιτισμού.»