Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ενταξη στο ΕΣΠΑ


Ένα πολύ καλό νέο για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής». Η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του ναού θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτό διαβεβαιώνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού η κυρία Λίνα Μενδώνη, που τονίζει ότι: «Είναι ένα τεράστιο έργο με ειδικές απαιτήσεις που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί βιαστικά.» Δηλαδή τα έργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν είναι σίγουρος ο χρόνος παράδοσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που κοσμείται με σχεδόν ολοσέλιδη φωτογραφία του ναού, η εξασφάλιση πόρων από τα κοινοτικά κονδύλια αποτελεί προτεραιότητα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας. Την ώρα που η οικονομική κρίση κτυπάει ακόμη και την απλή καθημερινότητα των ανθρώπων, το ερώτημα πόσο θα κινδυνέψει ο πολιτισμός από αυτήν είναι το πλέον δύσκολο για να απαντηθεί. Σε ένα υπουργείο υποχρηματοδοτούμενο ούτως ή άλλως, με μείωση μάλιστα κατά 10% εφέτος στον προϋπολογισμό του, η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική. Διότι η εθνική επιταγή για περιστολή των δαπανών περιλαμβάνει ακόμη και τα μεγάλα έργα όπου υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, εμπλοκή πολλών φορέων, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και καταληκτικές ημερομηνίες. Αλλά ο πολιτισμός απαιτεί χρήματα και το αρχαιολογικό έργο τα περισσότερα όλων, ειδικά για μια χώρα που η πολιτιστική κληρονομιά της δεν είναι μόνον η υπερηφάνεια της αλλά και σοβαρό «χαρτί» οικονομικής ανάπτυξης. Ενα ΕΣΠΑ θα μας σώσει, λοιπόν. Διότι τα μόνα χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού για την παραγωγή αρχαιολογικού έργου θα προέλθουν από αυτό. Οσα ενταθούν εκεί, έχει καλώς. Τα υπόλοιπα θα περιμένουν καλύτερες ημέρες.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει να ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό, τα μεγάλα έργα δεν θα κινδυνέψουν», διαβεβαιώνει η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Λύκειο του Αριστοτέλη, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Επικούριος Απόλλων και άλλα ακόμη, που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, έχουν σοβαρές ελπίδες επομένως να χρηματοδοτηθούν, τη στιγμή μάλιστα που η υλοποίησή τους χρονίζει ανεπίτρεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου