Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ημερίδα για τον Επικούριο


Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής Επικουρίου Απόλλωνος, λοιπών αρχαιοτήτων και ποταμού της Νέδας, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα, είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στη συνεδριακή αίθουσα του ΚΥΒΕ Περιστερίου. Συνδιοργανωτές είναι ο δήμος Είρας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας και ο Σύλλογος των Σκληραίων, που φέρουν και το όνομα του Επικούριου Απόλλωνα. Eίναι μια κίνηση φυγής προς τα εμπρός, από τα τελευταία γεγονότα του… γεωγραφικού προσδιορισμού του ναού.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «Τα Νέα», ήταν από την πρώτη στιγμή, που τέθηκε αυτό το ζήτημα, προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που υπογραφόταν από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Καράμπελα, είναι το εξής:
1. Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες.
2. Ο ναός είναι άγνωστος στους Έλληνες γιατί κανένα σχολικό βιβλίο δεν έχει έστω μία φωτογραφία του, παρ΄ ότι είναι ο δεύτερος καλοδιατηρημένος ναός της χώρας, έργο του Ικτίνου, με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
3. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η περίφημη ζωφόρος του, αποτελούμενη από 23 πλάκες με αμαζονομαχίες και κενταυρομαχίες, βρίσκεται στο Μουσείο του Λονδίνου.
4. Συνεπώς, το κύριο αίτημα όσον αφορά τον Επικούριο Απόλλωνα, πέρα από την αναστήλωσή του, είναι η επιστροφή της ζωφόρου του.
5. Αντί λοιπόν να διεκδικούμε την επιστροφή της ζωφόρου, που κλάπηκε το 1814, έγινε μεγάλο θέμα σε ποια Αρχαιολογική Υπηρεσία ανήκει ή σε ποιον νομό ανήκει ο ναός.
6. Προφανώς η γεωγραφική θέση του ναού δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και κακώς έγινε πολιτικό θέμα μέσα στην προεκλογική περίοδο, κάτι που αδικεί τον ναό και διαιρεί τους κατοίκους μιας ορεινής περιοχής που αγωνίζονται για την ανάπτυξή της.
7. Σε όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τον ναό είναι γνωστό ότι ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος βρίσκεται στα χωράφια της Κοινότητας Σκληρού Δήμου Είρας Μεσσηνίας και μάλιστα 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Νομό Ηλείας.
8. Ουσιαστικά η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού για τη χωροθέτηση του ναού διόρθωσε, καθυστερημένα ένα ολοφάνερο λάθος.
9. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις για τη γεωγραφική θέση του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος. Ο ναός μαζί με τις άλλες αρχαιότητες και το ποτάμι της Νέδας πρέπει να ενώσουν τη Μεσσηνία και την Ηλεία και να αποτελέσουν ένα μεγάλο αρχαιολογικό και φυσιολατρικό πάρκο.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο (Μεσσήνιος) περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αναστασόπουλος προωθεί τη χρηματοδότηση για την οριοθέτηση της κοίτης της Νέδας, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηλείας και Μεσσηνίας. Παράλληλα εξετάζεται το ζήτημα των παράνομων αμμοχαλικοληψιών και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτές τις δραστηριότητες. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συνεργαστούν όλοι οι παραποτάμιοι δήμοι και των δύο νομών για την ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που συνδυάζει το φυσικό κάλλος με την ύπαρξη τόσων σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων.


Στη φωτογραφία διακρίνεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μέσα στον ορεινό όγκο, από την κορυφή του Λυκαίου όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου