Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Aναζητούνται χορηγοί



Με τον τίτλο «Παιγνίδια με το διάβολο για μια …χορηγία» η εφημερίδα VETO με ολοσέλιδο ρεπορτάζ και φωτογραφία από το ναό του Επικούριου Απόλλωνα αναφέρεται στο θέμα της χρηματοδότησης για τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της χώρας μας. Σε περίοδο κρίσης και με άδεια τα ταμεία του υπουργείου Πολιτισμού, η αναζήτηση κονδυλίων από ιδιώτες γίνεται περισσότερο αποδεκτή. Ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της επιλογής είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Μεσσηνίας Σταύρος Μπένος και ο διευθυντής της Α’ Εφορείας Ακρόπολης, Αλέξανδρος Μάντης, που παράλληλα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα.
Ο Σταύρος Μπένος που είναι και πρόεδρος στο σωματείο «Διάζωμα», που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται τα αρχαία θέατρα, έχει εμπειρία στο θέμα προσέλκυσης ιδιωτών χορηγών, με τελευταία ενέργεια τη χορηγία για το φωτισμό του θεάτρου του Διονύσου στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Όμως ο πρώην υπουργός έχει και τις επιφυλάξεις του για τους τρόπους των χορηγιών. Επισημαίνει ότι « Αν ένας χορηγός επιθυμεί να αναρτήσει πανό στο μνημείο, η επιθυμία αυτή δεν θα υλοποιηθεί».

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Μάντης, που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, τονίζει ότι είναι έτοιμος να συμμαχήσει «ακόμα και με το διάβολο για να έρθουν χρήματα για τα μνημεία».
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα από το Δεκέμβριο του 2007 έχουν εισρεύσει στο Γραφείο Χορηγιών του υπ. Πολιτισμού 20 εκ. ευρώ. Ποσό, σίγουρα χρήσιμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα πολιτιστικά μας μνημεία που αποτελούν και την πιο… ακριβή μας εθνική περιουσία.

1 σχόλιο:

  1. Mε αφορμή αυτό που αναφέρει ο Σταύρος Μπένος για το πανό, να υπενθυμίσω ότι εντός της προστατευτικής τέντας υπάχουν σε εμφανή σημεία τα λογότυπα δύο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Σίγουρα δεν πρόκειται για...χορηγία, αλλά για διαφήμιση, αφού πληρώθηκαν για τις εργασίες κατασκευής. Τέλος ο θεσμός της χορηγίας υπήρχε και στην αρχαιότητα, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για το υπουργείο Πολιτισμού για χορηγίες χωρίς όρους, ενώ ταυτόχρονα να περιορίσει τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για τη συντήρηση των μνημείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή