Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Επικούριος είναι αλάργα….




Τον Σεπτέμβρη του 1937 ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο πλαίσιο της αποστολής του ως περιηγητής της Πελοποννήσου για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή». Στις Βάσσες συνάντησε τη Μαριγίτσα, τη γυναίκα του φύλακα του ναού και συνομίλησε μαζί της για τον τόπο, το ναό και τη ζωή της. Το κλείσιμο της συζήτησης τους το περιγράφει, στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο», ως εξής:
-Και τι ιδέα έχεις, τη ρωτώ για τα πολιτικά;
-Ε, παιδί μου, μου αποκρίθηκε με απροσδόκητη περφάνια, ε, παιδί μου, εμείς εδώ είμαστε πολύ αψηλά, αλάργα από τον κόσμο, και δεν ακούμε τη βουή του.
«Εμείς», δηλαδή, «ο ναός κι εγώ» κι έλεγε «αλάργα» με το περήφανο τόνο που θα ΄λεγε «πιο απάνω». Χάρηκα. Περισσότερο και από το ναό, τούτη η φράση της γριάς χόρτασε την καρδιά μου.

Aν γνώριζαν αυτό το κείμενο και τη διαχρονική και σημαντική παρουσία του ναού, κάποιοι …εφήμεροι πολιτευτές θα ήταν πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις τους για ένα τυπικό διοικητικό μέτρο όπως αυτό της υπαγωγής του ναού του Επικούριου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας στην ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας, επειδή βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Είρας.
Αν είχαν πραγματική γνώση του πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού μεγέθους του ναού, θα είχαν διαφορετική και υπεύθυνη συμπεριφορά.
Θα ενδιαφέρονταν να επισπευσθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού, να διαμορφωθεί καλύτερα ο περιβάλλον χώρος, να λειτουργήσει χώρος υποδοχής με αναψυκτήριο και τουαλέτες, να κατασκευαστεί καλή οδική σύνδεση με τους νέους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου και να προγραμματιστεί η κατασκευή τοπικού αρχαιολογικού μουσείου.
Θα συνέβαλαν στην ανάδειξη του μνημείου, με την έκδοση βιβλίων και ξενόγλωσσων ενημερωτικών εντύπων, με τη δημιουργία και προώθηση σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Θα φρόντιζαν ώστε όλοι οι μαθητές της Πελοποννήσου να επισκεφθούν το ναό.
Τέλος θα προγραμμάτιζαν μια μακροπρόθεσμη και καλά οργανωμένη προσπάθεια για την επιστροφή της ζωφόρου του ναού, από το Βρετανικό Μουσείο.
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, το πρώτο Ελληνικό μνημείο που ενεγράφη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η αίγλη του δεν γνωριζει χρονικά και τοπικά όρια, είναι …αλάργα από τις μικροπολιτικές και προεκλογικές κραυγές πολιτευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου