Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η Ελευθεροτυπία για τον Επικούριο


Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο σημερινό της φύλλο φιλοξενεί ένα δημοσίευμα για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Ως μότο χρησιμοποιεί τη φράση του Jean-Daniel Pollet: «Οι Βάσσες υπήρξαν για μένα το κέντρο του κόσμου». Το δημοσίευμα αναφέρεται, κυρίως, στην εκδήλωση «Επικούριος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά είναι μια κίνηση ανάδειξης και προβολής του μνημείου. Επίσης η φωτογραφία που δημοσιεύει είναι από την ιερή κορυφή του Λυκαίου όρους και βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου του Β. Νικολόπουλου. Ακολουθεί το κείμενο της δημοσίευσης:
“Σαφώς και δεν τίθεται θέμα να γίνει πιο γνωστός ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» όπως αποκαλείται αυτό το μεγάλο έργο του Ικτίνου, αλλά όσο γίνεται κουβέντα γι' αυτόν, τα πράγματα κάπως αλλάζουν.
Ηδη προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασής του και όπως φαίνεται θα φύγει το αντιαισθητικό στέγαστρο που αποτρέπει τον διάλογο του μνημείου με το περιβάλλον του.
Οπως και να 'χει, κάτι θα λείπει από το πρώτο ελληνικό μνημείο που ενεγράφη το 1986 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: ολόκληρη η ζωφόρος που αρπάχτηκε το 1812 από «αρχαιολάτρες» λόρδους και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Για την επιστροφή της λοιπόν στον ναό, καθώς και για τη δημιουργία τοπικού μουσείου που θα στεγάζει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής έχει ξεκινήσει εκστρατεία και ο σκοπός της τονίστηκε ιδιαίτερα στην εκδήλωση που έγινε το καλοκαίρι στις Βάσσες, με πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού UNESCO Αρκαδίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και του Δήμου Είρας. Στην εκδήλωση ακούστηκε μουσική από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος», η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου απήγγειλε το ποίημα «Βάσσες» του νομπελίστα Ιρλανδού Σέιμους Χίνι, διάβασε το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που περιγράφει την επίσκεψή του στον ναό το 1937 και προβλήθηκαν το ντοκιμαντέρ της Εφης Ξηρού «Επικούριος Απόλλων» και η ταινία του Jean-Daniel Pollet που γυρίστηκε το 1964 και προβλήθηκε για πρώτη φορά εκεί. Ο συνάδελφος Βασίλης Νικολόπουλος, που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα με το βλέμμα των Νίκου Καζαντζάκη, Σέιμους Χίνι και Jean-Daniel Pollet», το οποίο μαζί με το dvd της εκδήλωσης βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία.”


Η ηλεκτρονική σελίδα της Ελευθεροτυπίας με το δημοσίευμα για τον Επικούριο είναι στη διεύθυνση:

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/08/2009&id=76606

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου