Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

"Ευριπίδου Σπαράγματα" στις Βάσσες






Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε μια σπάνια πολιτιστική βραδιά στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Το Σάββατο 1 Αυγούστου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσίασε την πρωτοποριακή παράσταση «Ευριπίδου Σπαράγματα ή Απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας», που ήταν βασισμένη σε αποσπάσματα, εκτεταμένα ή μη, από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν και αυτή τη χρονιά ο Δήμος Είρας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και το Κέντρο Πολιτισμού UNESCO Αρκαδίας
Τους θεατές, ανάμεσά τους και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, καλωσόρισε ο δήμαρχος Είρας Γιάννης Αδαμόπουλος και στη συνέχεια κάλεσε τον σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη να μιλήσει για την παράσταση. Ο γνωστός σκηνοθέτης, που δήλωσε γοητευμένος από την ομορφιά και την ιερότητα του ορεινού και απόμακρου τοπίου, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το ιερό νησί της Δήλου, με την εισαγωγή του βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τους θεατές να κατανοήσουν τις πολλές ιδιαιτερότητες της πρωτοποριακής και τολμηρής παράστασης.

Η παράσταση αυτή ήταν εξαιρετική επιλογή για τον ιερό αυτό χώρο με την υποβλητική ατμόσφαιρα. Ηταν μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και του Ελληνικού Φεστιβάλ και η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Η πρωτοπορία της οφείλεται στη σύνθεση των κειμένων και στην απέριτη λιτότητα των σκηνικών. Ως γνωστόν, σώζονται ακέραια 19 δράματα του μεγάλου τραγικού. Υπάρχουν όμως και αρκετά σπαράγματα (αποσπάσματα) από πολλές τραγωδίες του, που δεν διασώθηκαν ολόκληρες. Αποφθέγματα, διδάγματα, μέρη διαλόγων, μονολόγων, χορικά, υλικό πλουσιότατο, άκρως ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί προσφέρει ερεθίσματα, νύξεις, εξαιρετικά γοητευτικές στον μυστηριώδη και όχι ξεκάθαρο ειρμό τους.
Σώζονται εκτεταμένα μέρη από τα έργα: Υψιπύλη, Κρήτες, Ανδρομέδα, Φαέθων. Υπάρχουν όμως και ενδιαφέροντα μέρη από πολλές άλλες τραγωδίες όπως: Τήλεφος, Οιδίπους (με παραλλαγή του γνωστού μύθου), Βελλεροφόντης, Μελανίππη, κ.ά..
Από σκηνοθετική πλευρά, επιχειρήθηκε μια σύνθεση των σπαραγμάτων, χωρίς «λογικό» σύνδεσμο μεταξύ τους, βασισμένη ακριβώς στον αποσπασματικό τους χαρακτήρα, τονίζοντας την έννοια των «χαμένων» έργων, των «χαμένων»κόσμων. Η μουσική συνέδεσε τις διάφορες ατμόσφαιρες, δημιουργώντας έναν καμβά, βασισμένο στον αποσπασματικό χαρακτήρα του όλου θέματος. Ο θεατής κάθε φορά έμπαινε με κάποιο τρόπο στον κάθε μύθο, στον κόσμο του κάθε έργου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τον συμπληρώσει ή να τον ολοκληρώσει λογικά.
Η όλη σύνθεση έγινε με την συνεργασία του φιλολόγου Γιάννη Λιγνάδη, που έχει ασχοληθεί ειδικά με τον Ευριπίδη κι έχει ήδη μεταφράσει όλα τα σπαράγματα από τα χαμένα δράματά του. Η δραματουργική επεξεργασία και οι στίχοι ήταν της Αγαθής Δημητρούκα.
Τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος είχε ο Βασίλης Νικολαΐδης, την επιμέλεια του σκηνικού χώρου και τον σχεδιασμό των κοστουμιών ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Πέτρος Ταμπούρης, τις χορογραφίες η Έρση Πήττα, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, τη μουσική διδασκαλία και τα φωνητικά σχήματα η Αναστασία Κατσιναβάκη και ο Παναγιώτης Λάρκου, ενώ βοηθός χορογράφου ήταν ο Παναγιώτης Λάρκου
Τους ρόλους ερμήνευσαν : Λουκία Πιστιόλα, Γιάννης Κρανάς, Άννα Κουτσαφτίκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρία Παρασύρη, Αναστασία Κατσιναβάκη, Παναγιώτης Λάρκου, Βαγγέλης Ψωμάς, Ζαχαρούλα Κλειματσάκη, Βασιλική Κυπραίου.

Την παράσταση παρακολούθησαν, εκτός του υπουργού Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή(Περιβόλια), ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας και του Ομίλου Φίλων της Νέδας Κώστας Καράμπελας, ο Αρκάς δήμαρχος Ιλίου Αττικής Νίκος Ζενέτος, δήμαρχοι της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας, πολλοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και από τους 3 νομούς και πλήθος άλλων θεατών.
Οι εκατοντάδες τυχεροί που ανηφόρισαν στον αρχαιολογικό χώρο απόλαυσαν για δεύτερη χρονιά μια πολιτιστική μυσταγωγία.
Πέρυσι την ίδια εποχή είχε παρουσιαστεί η εκδήλωση «Επικούριος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως». Για την εκδήλωση αυτή υπάρχει παλαιότερη ανάρτηση με λεπτομέρειες και πολλές φωτογραφίες.

To blog μας ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου