Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Ανασκαφές στο Λύκαιο όρος

Ξεκίνησαν από την 1η Ιουνίου οι ανασκαφές στο ιερό βουνό της Αρκαδίας, το Λύκαιο όρος και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Ιουλίου. Το Λύκαιο όρος βρίσκεται απέναντι και ανατολικά(φωτό 2) από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα και όπως αναφέρει ο Παυσανίας υπήρχαν κοινά σημεία λατρείας για τους δύο ιερούς χώρους.
Είναι η έκτη περίοδος του ανασκαφικού προγράμματος της διεθνούς ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθ. David Gilman Romano, από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία από τα πολλά ευρήματα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τεκμήρια που μαρτυρούν ότι οι θυσίες στην κορυφή του όρους τελούνταν το 3000 π.Χ., προτού καταφτάσουν στην περιοχή οι ελληνόφωνοι λαοί φέρνοντας μαζί τους τη δική τους θρησκεία.Οι ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος έχουν αρχίσει από τον προπροηγούμενο αιώνα από τον Κ. Κοντόπουλο το 1897 και τον Κ. Κουρουνιώτη το 1902. Οι έρευνες του Κουρουνιώτη συνεχίστηκαν μέχρι το 1909, αποκαλύπτοντας πολλά από τα μνημεία του χώρου. Τα σημαντικότερα είναι το τέμενος του Λυκαίου Διός με το βωμό και τον περίβολό του, το στάδιο, ο ιππόδρομος, όπου τελούνταν τα αρχαία Λύκαια, η δεξαμενή, το κρηναίο οικοδόμημα και ο ξενώνας. Στην κορυφή του όρους βρίσκεται ο χωμάτινος βωμός, όπου, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας ανασκαφικής δραστηριότητας, η λατρεία ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους. Η σημερινή ομάδα ερευνητών που διεξάγει τις ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους που αφορούν την ανασκαφή, την τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής και την τοπογραφική έρευνα του χώρου, για την επίτευξη των οποίων εφαρμόζει νέες ερευνητικές μεθόδους, διενεργεί γεωφυσικές διασκοπήσεις και γεωλογικές έρευνες.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://corinth.sas.upenn.edu/lykaion/lykaion.html υπάρχει πλήθος αναφορών, στοιχείων και φωτογραφιών από τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας.

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία 4 η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου