Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Αρχαιολογικό μουσείο στις Βάσσες


Η μεγάλη απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, έχει έμμεσο αντίκρισμα και για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Όχι μόνο για τα πολλά κοινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική και τη μορφή του Παρθενώνα με τον Βασσίτη Απόλλωνα, αλλά και για το γεγονός ότι και οι δύο ναοί έχουν λεηλατηθεί και τα γλυπτά από τις ζωφόρους βρίσκονται «αιχμάλωτα» στο Βρετανικό Μουσείο.
Παρά το γεγονός ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν προτεραιότητα, ειδικά μετά τη λειτουργία του εκπληκτικού Μουσείου της Ακρόπολης, η διεκδίκηση για την επιστροφή των γλυπτών του Επικούριου Απόλλωνα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις. Η κατασκευή αρχαιολογικού μουσείου στις Βάσσες, που θα στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν αυτή η πρόταση, σήμερα, ακούγεται σε κάποιους ως υπερβολή, ας συγκρατήσουν την κυρίαρχη φράση της ομιλίας Μπαρόζο στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης: «Ο πολιτισμός είναι πιο σημαντικός από την οικονομία. Γι' αυτό η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη στον κόσμο».
Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε όλοι, ειδικά οι αρμόδιοι, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.
Θετικό είναι το μήνυμα που προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του blog μας, που συμπωματικά έληξε την ημέρα των εγκαινίων. Ενας στους δύο αναγνώστες μας ψήφισε ως πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή μουσείου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στη διπλανή στήλη.
Το μουσείο, εκτός από την αύξηση των επισκεπτών και την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο στην εκστρατεία για την επιστροφή της ζωφόρου. Υπενθυμίζεται ότι για την κατασκευή μουσείου υπάρχει μελέτη-πρόταση του Γ. Αγγελή πανεπιστημιακού στο Πολυτεχνείο Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου