Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ο Βασσίτης Επικούριος Απόλλων




Ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα δημοσιεύματα που έχουν γίνει για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα είναι αυτό του περιοδικού Αρχαιολογία, τεύχος 29 (Δεκέμβριος 1988). Στο αφιέρωμα υπάρχουν στοιχεία που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ενώ κορυφαίοι μελετητές του μνημείου καταθέτουν το αποτέλεσμα της πολύχρονης μελέτης τους. Επίσης δημοσιεύονται αποσπάσματα επιστολών του John Foster προς τον πατέρα του που περιγράφει την αρπαγή της ζωφόρου. Ο Νικόλαος Γιαλούρης αναφέρεται στα προβλήματα του ναού των Βασσών και της εκεί λατρείας του Απόλλωνα δίνοντας ξεχωριστό βάρος στο μύθο του Υπερβόρειου Απόλλωνα , ενώ ο Θάνος Παπαθανασόπουλος με τίτλο «ο ανθρώπινος παράγων αιτία καταστροφής του μνημείου», παρουσιάζει διαχρονικά τις καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις.


Στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?sel=109 υπάρχει όλο το αφιέρωμα, μαζί με τους πίνακες και πολλές σπάνιες φωτογραφίες, με τη μορφή που δημοσιεύτηκε.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι πρόκειται για εξαιρετικό αφιέρωμα, αλλά δυστυχώς το τεύχος αυτό έχει εξαντληθεί. Πάντως και στην ηλεκτρονική μορφή ο αναγνώστης έχει την ίδια (καλή) εικόνα.
    Ελένη Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή