Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Τα «Θεόχτιστα» και οι Βάσσες





Από το εκπληκτικό βιβλίο τα «Θεόχτιστα», του κορυφαίου Ελληνα αρχιτέκτονα, Αρη Κωνσταντινίδη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Βάσσες. Τόσο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, όσο και ο τόπος βρίσκονται στις σελίδες του.
Στα προλεγόμενα διευκρινίζονται οι λόγοι της επιλογής του τίτλου του βιβλίου, ως εξής:
«Γιατί έχουμε να κάνουμε λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, πού λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και Θεόκτιστα και απ’ αιώνων’ και «εις αιώνα τον άπαντα» καλοβαλμένα και λιτά και απλά και αυτονόητα».
Με τα «Θεόχτιστα», το τελευταίο του βιβλίο, ο αείμνηστος αρχιτέκτονας υπογραμμίζει την πίστη του ότι η ανώνυμη αρχιτεκτονική, αλλά και το ίδιο το τοπίο της Eλλάδας αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει και μπορεί να σταθεί μια σύγχρονη αρχιτεκτονική πράξη. Mε το έργο του, ο Άρης Kωνσταντινίδης δημιούργησε έναν μοναδικό, για τη χώρα μας, αρχιτεκτονικό δρόμο, που οδηγεί σε μία σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, η οποία, επειδή πατάει γερά στα σύγχρονα διδάγματα και τις ανάγκες της σημερινής εποχής, ξέρει ταυτόχρονα να αφομοιώνει την ουσία και όχι τη μορφή της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου του.

Ο Κωνσταντινίδης δεν αναζήτησε καν το ωραίο, ούτε το προσβάλλει, απλώς είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί προϊόν αναζήτησης, είναι αδύνατος προορισμός ένταξης σε κάποια φυσικότητα που περιλαμβάνει πια όχι μόνο τη φύση, τα δέντρα …. Μέσα στον πυρήνα της φυσικότητας έχει μπει πια και ο τρόπος της αρχιτεκτονικής, της ιδιαιτερότητας των κατασκευών της με τα εκάστοτε τοπικά χαρακτηριστικά και με τον τρόπο που γίνεται από αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου