Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Επικουρία από το ΕΣΠΑ






Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έργα στον τομέα του πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά δεν υπάρχει κάποια σαφής αναφορά για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Παρά το γεγονός ότι ο Μεσσήνιος υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο νομό, που ξεκίνησε από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα(φωτογραφία μαζί με τον Αλέξανδρο Μάντη και τους συνεργάτες του, δίπλα στο ναό), μίλησε για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου από Πύλο σε Ιθώμη μέχρι τις Βάσσες, δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τα σχέδιά του.
Υπενθυμίζεται ότι χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του ναού δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως εγκεκριμένες μελέτες για τη συνέχιση της αποκατάστασης στις δύο μακριές πλευρές του ναού, εάν και εφόσον ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης επισκέφθηκε τις Βάσσες, είχε υποσχεθεί την ένταξη, αλλά υποστήριξε ότι το δικαίωμα ένταξης στο ΕΣΠΑ δεν έχει πλέον το ΥΠΠΟ αλλά οι περιφερειάρχες.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της μεσσηνιακής εφημερίδας «Ελευθερία» αναφέρονται γενικές πληροφορίες για τα έργα στον τομέα του πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το δημοσίευμα αναφέρει: « Σε 32.800.000 ευρώ εκτιμάται η δαπάνη της Πολιτείας, μέσω του ΥΠΠΟ, για έργα στον τομέα του πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του 4ου ΕΣΠΑ. Μια πρώτη προσέγγιση αναφορικά με την πιο πάνω πίστωση έγινε -σύμφωνα με πληροφορίες- στη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Αγγελόπουλος στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Θεόδωρο Δραβίλλα.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι της όποιας επιλογής των έργων θα προηγηθεί ο έλεγχος της ωριμότητας των μελετών τους -έτσι ώστε να προχωρήσει η εξειδίκευση του προγράμματος, αφού προηγηθεί διάλογος με τις 5 νομαρχίες για τα έργα που αυτές έχουν ιεραρχήσει να προτείνουν προς ένταξη. Παράλληλα, έγινε μια πρώτη προσέγγιση προκειμένου να διευκρινιστεί ποια έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του ειδικού ταμείου».
Το ερώτημα είναι αν το ποσό που θα διατεθεί για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα θα είναι επαρκές για να προχωρήσουν ικανοποιητικά τα έργα αποκατάστασης, δεδομένου ότι έχουν προκύψει και νέες ανάγκες με πλέον επείγουσα τη συντήρηση του στεγάστρου. Το θέμα της προοπτικής αντικατάστασης του στεγάστρου του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά και του ελέγχου της στατικότητας των αγκιρίων που βρίσκονται στα θεμέλια του ναού και το συγκρατούν, υπήρξε ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Επικούριου Απόλλωνα. Μάλιστα για το θέμα του ελέγχου των αγκιρίων, εξετάζεται μια νέα μέθοδος που θα καταργήσει την παλιά και η Επιτροπή θα λάβει προσφορές για να διερευνήσει το ζήτημα που είναι αρκετά σοβαρό, αφού εκφράζονται φόβοι - που οφείλουμε να πούμε όμως ότι δεν τεκμηριώθηκαν από το ρεπορτάζ- ότι μπορεί και αυτά να έχουν σαπίσει.
Το στέγαστρο που προστατεύει το μνημείο έχει υποστεί ζημιές. Το χρονοδιάγραμμα ζωής του ήταν για 17 περίπου χρόνια, αλλά πλησιάζει τα 25 έτη.
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Επικούριου Απόλλωνα αρχαιολόγος κ. Αλέξανδρος Μάντης μιλώντας στην εφημερίδα της Ηλείας «Πρώτη» για το θέμα του στεγάστρου, τόνισε ότι ο ίδιος έχει ευθύς εξαρχής διαφοροποιηθεί με το θέμα της αντικατάστασής του γιατί δεν υπάρχει όπως διαβεβαιώνει θέμα κατάρρευσής του. Εκφράζει τη διαφωνία του ως εξής: «Εγώ προσωπικά έχω λοιπόν τηρήσει διαφορετική στάση απ' ότι άλλα μέλη της Επιτροπής, διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος, μια προοπτική αντικατάστασης του στεγάστρου θα είναι αφενός πολύ χρονοβόρα, ίσως κρατήσει και χρόνια και αφετέρου πολύ δαπανηρή και είναι σαν να βάζουμε μια «βόμβα» στην αναστήλωση του Ναού που είναι και το μείζον θέμα».
Ο ίδιος προτείνει και μια άλλη λύση για το θέμα της χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η παράμετρος των χορηγιών και ότι ευθύς εξαρχής ο ίδιος ήταν θερμός υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας και το είχε δηλώσει σε όλους τους υπουργούς Πολιτισμού που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, ώσπου ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης έκανε θεσμό τη χορηγία.»
Τέλος εκτός από το κυρίαρχο θέμα της χρηματοδότησης, επίσης πολύ σοβαρό είναι το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος. Ευλόγως τίθεται το ερώτημα: «Αν χρειάστηκαν εφτά χρόνια για να αναστηλωθεί το ένα δέκατο του ναού, σε πόσα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάστασή του;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου