Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

DVD και βιβλίο για τον Επικούριο Απόλλωνα




Η εξαιρετική εκδήλωση "Επικούριος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως" καταγράφηκε από τηλεοπτικό συνεργείο του Κώστα Φιλιούση, πολύπειρου παραγωγού με εκατοντάδες ποιοτικές τηλεοπτικές παραγωγές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή την πολιτιστική μυσταγωγία και αυτοί που δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στις 19-7-2008 στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών.
Το περιεχόμενο του DVD εκτός από την πολιτιστική του αξία αποτελεί και ιστορική μαρτυρία για τη διαχρονική παρουσία και σημασία του ναού.
Η κορυφαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου απαγγέλει το ποίημα «Βάσσες» του νομπελίστα Ιρλανδού Seamus Heaney και διαβάζει το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που περιγράφει την επίσκεψή του στο ναό το 1937.
Η ταινία μικρού μήκους του Jean-Daniel Pollet, που γυρίστηκε το 1964, λειτουργεί απογειωτικά και …απελευθερώνει το ναό από το στέγαστρό- φυλακή.
Το ντοκιμαντέρ «Επικούριος Απολλων» της Εφης Ξηρού, ξεναγεί στο χώρο και το χρόνο και παρουσιάζει τις εργασίες και το πρόγραμμα αποκατάστασης του ναού.
Με τη συνοδεία των ήχων αρχαιοελληνικής μουσικής από 40 όργανα, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος» συναντά τον Απόλλωνα και τον Πάνα στα γνώριμά τους όρη.
Το DVD μαζί με το βιβλίο του Βασίλη Νικολόπουλου, που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Επίσης στο ιντερνετικό βιβλιοπωλείο www.allbooks.gr/index.php




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου