Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πρωτομαγιά του 1962 - LIFE


Το αμερικανικό περιοδικό LIFE, καμάρι του εικονογραφημένου Τύπου των ΗΠΑ από το 1930 ως το 2007, διαθέτει ένα τεράστιο φωτοειδησεογραφικό υλικό ανεκτίμητης αξίας. Το υλικό αυτό, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια φωτογραφίες, το προσφέρει δωρεάν στο Διαδίκτυο. Ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον ιστορικό εικονογραφικό θησαυρό υπό δύο όρους: να αναφέρει την πηγή, και να μην το κάνει για εμπορικούς σκοπούς. Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς κάποιου κλισέ, αντί 79-109 δολαρίων, εφόσον από τη χρήση προκύπτει κέρδος, π.χ. η εικονογράφηση βιβλίου ή ντοκιμαντέρ. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για φωτοειδησεογραφικό υλικό αδημοσίευτο κατά 97%,όπως και αυτή η εκπληκτική φωτογραφία του ναού του Επικούριου Απόλλωνα και της περιοχής.
H λεζάντα φράφει: Temple of Apollo at Bassae, built by Ictinus, on rocky hillside. Photo: Dmitri Kessel./Time & Life Pictures/Getty Images. May 01, 1962

Οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποια φωτογραφία, καδραρισμένη όπως τη θέλουν, αντί 79-109 δολαρίων, αναλόγως του μεγέθους. Προς πώληση διατίθενται όλα τα κλισέ του αρχείου, χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η «πλοήγηση» στο ανεκτίμητο αυτό αρχείο του «Life» δεν είναι πάντως εύκολη. Κλισέ ιστορικά, όπως το πορτρέτο μιας μετανάστριας, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης του 1936 στις ΗΠΑ, της Δωροθέας Λάνγκε, ή τα εκπληκτικά ενσταντανέ του Ρόμπερτ Κάπα από την απόβαση στη Νορμανδία, μπερδεύονται καθώς είναι μαζί με συνήθεις φωτογραφίες της καθημερινότητας, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Το αρχείο δεν είναι «ιεραρχημένο», δηλαδή δεν έχει ταξινομηθεί, έστω με κάποια αυθαίρετα κριτήρια, ανάλογα με τη σημασία του θέματος ή την αξία του φωτογράφου. Οποιος όμως έχει υπομονή, μπορεί να ανασύρει «διαμάντια» μέσα από τον σωρό. Η διεύθυνση είναι: http://images.google. com/hosted/life.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου