Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Μόνο του το φεγγάρι
















Αύριο το βράδυ περισσότεροι από 90 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους επισκέπτες κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, το τελευταίο του φετινού καλοκαιριού. Δυστυχώς ανάμεσά τους δεν βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Βασσών. Οι δύο προηγούμενες παραστάσεις του 2008 και 2009, που μάγεψαν τους εκατοντάδες θεατές σε συνδυασμό με τη σπάνια ομορφιά του απόμακρου τοπίου, δεν ήταν αρκετές για την καθιέρωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων σε αυτό το μοναδικό τόπο που φιλοξενεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας. Χύθηκε πολύ μελάνι και χάθηκε αρκετή ενέργεια για ένα γραφειοκρατικό ζήτημα, της γεωγραφικής τοποθέτησης του ναού του Επικούριου Απόλλωνα και δεν εκδηλώνεται πραγματικό ενδιαφέρον για το μνημείο.
Ταυτόχρονα χάνεται η ευκαιρία για μια μοναδική πολιτιστική βραδιά σε έναν ερημικό τόπο τόσο διαφορετικό με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε κάποιον άλλο αρχαιολογικό χώρο, από αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, είναι άδικο να εξαιρούνται οι Βάσσες επειδή κοντά τους δεν υπάρχει κάποιο αστικό κέντρο. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του τοπίου. Εκεί το φως της σελήνης δεν πνίγεται από τα φώτα της πόλης, εκεί ακούγονται ξεκάθαρα οι ίδιοι ήχοι αιώνες τώρα, από τον αγέρα που φυσά και την αναλλοίωτη πανίδα της περιοχής. Εκεί είναι εύκολη η ιστορική αναδρομή για το θεατή και η χρονική μεταφορά στην αρχαία περίοδο. Εκεί ψηλά ο τόπος έχει δεχτεί ελάχιστες παρεμβάσεις και οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν διακόπτουν και δεν επηρεάζουν μια πολιτιστική μυσταγωγία. Ας είναι…
Μεταξύ των χώρων που θα είναι ανοιχτοί για το κοινό είναι και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, η Ακρόπολη, το Σούνιο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην Πελοπόννησο θα είναι ανοιχτοί οι εξής χώροι: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Αίθριο Νέου Μουσείου Ολυμπίας, Ανάκτορο του Νέστορος στη Χώρα Τριφυλίας, Νιόκαστρο Φρούριο Πύλου, Μυστράς, Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως, Φρούριο Παλαμηδίου, Αρχαία Κόρινθος, Αρχαία Νεμέα, Αρχαιολογικό Μουσείο Σικυώνος και Μουσείο Πύργου Μούρτζινων στην Καρδαμύλη.

Θυμίζουμε ότι το 2008 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Επικούριος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως». Με τη συνοδεία των ήχων της αρχαιοελληνικής μουσικής, από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος», οι θεατές ταξίδεψαν σε χρόνους μακρινούς και αντάμωσαν τον Απόλλωνα και τον Πάνα, που σύμφωνα με τη Μυθολογία σε αυτά τα βουνά υπηρετούσαν τη μουσική με τη λύρα και τον αυλό.Η κορυφαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου απάγγειλε το ποίημα «Βάσσες» του νομπελίστα Ιρλανδού Seamus Heaney. Επίσης διάβασε το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη, από την «Αναφορά στον Γκρέκο», που περιγράφει την επίσκεψή του στο ναό το 1937.Οι θεατές μέσα από το ντοκιμαντέρ «Επικούριος Απολλων» της Εφης Ξηρού, ξεναγήθηκαν τόσο στη διαχρονική παρουσία του μνημείου, όσο και στο πρόγραμμα αποκατάστασής του.Η προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Jean-Daniel Pollet, λειτούργησε λυτρωτικά και για λίγα λεπτά… απελευθέρωσε το ναό από το στέγαστρό- φυλακή. Οι εικόνες του 1964 με τη συνοδεία του κειμένου του Alexandre Astruc απογείωσαν τους θεατές και ελευθέρωσαν τους κίονες του ναού.
Στις διευθύνσεις http://www.youtube.com/watch?v=iL2UEEd5dy4 και http://www.youtube.com/watch?v=CDfJkAKdND0 υπάρχουν 2 εξαιρετικά βίντεο από την εκδήλωση

Το 2009 παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και του Ελληνικού Φεστιβάλ η παράσταση «Ευριπίδου Σπαράγματα ή Απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας», που ήταν βασισμένη σε αποσπάσματα, εκτεταμένα ή μη, από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη.
Η όλη σύνθεση είχε γίνει με τη συνεργασία του φιλολόγου Γιάννη Λιγνάδη, που έχει ασχοληθεί ειδικά με τον Ευριπίδη κι έχει ήδη μεταφράσει όλα τα σπαράγματα από τα χαμένα δράματά του. Η δραματουργική επεξεργασία και οι στίχοι ήταν της Αγαθής Δημητρούκα.
Τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος είχε ο Βασίλης Νικολαΐδης, την επιμέλεια του σκηνικού χώρου και τον σχεδιασμό των κοστουμιών ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Πέτρος Ταμπούρης, τις χορογραφίες η Έρση Πήττα, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, τη μουσική διδασκαλία και τα φωνητικά σχήματα η Αναστασία Κατσιναβάκη και ο Παναγιώτης Λάρκου, ενώ βοηθός χορογράφου ήταν ο Παναγιώτης Λάρκου
Τους ρόλους ερμήνευσαν: Λουκία Πιστιόλα, Γιάννης Κρανάς, Άννα Κουτσαφτίκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρία Παρασύρη, Αναστασία Κατσιναβάκη, Παναγιώτης Λάρκου, Βαγγέλης Ψωμάς, Ζαχαρούλα Κλειματσάκη, Βασιλική Κυπραίου.

1 σχόλιο:

  1. Η Νομαρχία Ηλείας, μετά την επιτυχία της στο θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη τον τελευταίο χρόνο, όφειλε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της προς το μνημείο, έστω και για να "κατοχυρώσει" εμπράκτως την κυριαρχία της επ΄ αυτού. Φαίνεται ότι πάσχει από αμνησία όμως. Κρίμα, γιατί σκοπεύαμε να ανεβούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή