Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Στον Παρθενώνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας




Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης βρέθηκε χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή την αφαίρεση των σκαλωσιών από το ναό του Παρθενώνα.
Ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε τόσο για τις εργασίες αποκατάστασης της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα όσο και για την αποκατάσταση των οροφών του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων.
Στο πλαίσιο των εργασιών αποκαταστάθηκε η βόρεια πλευρά του μνημείου που είχε καταρρεύσει από την έκρηξη του 1687 και είχε αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ν. Μπαλάνο.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης απομακρύνθηκαν οι οξειδωμένες ενισχύσεις, αποκαταστάθηκαν τα θραυσμένα αρχιτεκτονικά μέλη με τη χρήση νέου μαρμάρου και, μετά από συστηματική διερεύνηση, τα αρχιτεκτονικά μέλη αναστηλώθηκαν στις αυθεντικές τους θέσεις.
Η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα «έχασε» και τις έξι µαρµάρινες ανάγλυφες µετόπες της, τις οποίες σήµερα αντικαθιστούν αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά έργα που σχεδίασε ο Φειδίας να μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Όσον αφορά στο κεντρικό κτήριο των Προπυλαίων, η επέμβαση εντοπίσθηκε στις οροφές της ανατολικής στοάς και της δυτικής αίθουσας, που είχαν καταρρεύσει τον 17ο αι. και είχαν αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ν. Μπαλάνο.
Η συστηματική διερεύνηση και η ταύτιση διάσπαρτου υλικού, προερχόμενου κυρίως από τις φατνωματικές οροφές του μνημείου, επέτρεψαν την αναστήλωσή του σε επιφάνεια σχεδόν διπλάσια από αυτή που είχε αναστηλώσει ο Ν. Μπαλάνος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιστημόνων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, στο μέλλον προβλέπονται παρεμβάσεις στη δυτική όψη του Παρθενώνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών είναι να υπάρξει χρηµατοδότηση από το επόµενο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ).

Στο ΕΣΠΑ στρέφονται οι ελπίδες για χρηµατοδότηση και των έργων για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ναού του Επικούριου Απόλλωνα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισκεφθεί, παλαιότερα, το ναό του Επικούριου Απόλλωνα και έμεινε εντυπωσιασμένος από την εικόνα του ναού και το απόμακρο γαλήνιο ορεινό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου