Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Η νύχτα των μουσείων


Από το λιμάνι Κομπ της Ιρλανδίας έως του Βλαδιβοστόκ, η Ευρώπη των μουσείων θα γιορτάσει το βράδυ του Σαββάτου: τουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν τη νύχτα, για έκτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Νύχτα, δηλαδή 250 μουσεία περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι 39 δήλωσαν ότι θα μετάσχουν σε αυτή τη νέα γιορτή, που εμπλουτίζεται από τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των βρετανικών και ρωσικών μουσείων.

Η δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ισλανδία θα απόσχει για δεύτερη συνεχή φορά. Το Λιχτενστάιν που διαθέτει ένα πολύ ωραίο ταχυδρομικό και φιλοτελικό μουσείο, προτιμά να μην μετάσχει.
Οι χώρες της Βαλτικής έχουν κυρίως δραστηριοποιηθεί. Εκατό εσθονικά μουσεία και το σύνολο των μουσείων στη Λετονία θα είναι ανοικτά τη νύχτα αυτή.
Στη Ρωσία 300 μουσεία μετέχουν στη Νύχτα των μουσείων, έναντι 200 πέρυσι. Στην Ιταλία 400 μουσεία θα είναι ανοικτά το βράδυ του Σαββάτου. Στη Βρετανία, 320 μουσεία μετέχουν στην πρωτοβουλία.
Στη Γαλλία 1.300 μουσεία τέχνης, εθνογραφίας, ιστορίας, φυσικών επιστημών, κρατικά, ιδιωτικά, μετέχουν στην εκδήλωση, όπως το ολοκαίνουργιο Κέντρο Πομπιντού στο Μετς της ανατολικής Γαλλίας και μικρά μουσεία σε αγροτικές περιφέρειες.
Πέρυσι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν στη Νύχτα των μουσείων στη Γαλλία, δηλαδή 300.000 επισκέπτες περισσότεροι σε σχέση με το 2008. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλο το κοινό, κυρίως στους νέους και σε όσους συνήθως δεν επισκέπτονται τα μουσεία.
«Βάλτε τη νύχτα μέσα σ' ένα μουσείο. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο οικείο, να το απελευθερώσετε από την πολυτελή μορφή του, να το νιώσετε σαν ένα σπίτι, ένα σπίτι μνήμης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της εκδήλωσης με το άνοιγμα όλων αυτών των μουσείων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ίδια στιγμή.
Η πρωτοβουλία του 2005 του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2006. Η UNESCO παραδέχτηκε την παγκόσμια διάσταση της εκδήλωσης την οποία στηρίζει από το 2009.
Φέτος τα μουσεία κλήθηκαν να ετοιμάσουν προβολές κινουμένων σχεδίων γύρω από το θέμα «μουσεία, μάρτυρες και συμμετέχοντες της αειφόρου ανάπτυξης».


Στη φωτογραφία Ελληνας επίσκεπτης μπροστά στη ζωφόρο του Επικούριου Απόλλωνα στο Βρετανικό Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου