Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Συνεχίζεται το… ταξίδι
Εν μέσω της κορύφωσης της αγωνίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου ανακαλείται η διάταξη η οποία προέβλεπε τη διοικητική υπαγωγή του ναού του Επικούριου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας στην οποία ανήκε, στην ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.
Ηδη άρχισαν οι δηλώσεις εκατέρωθεν με κοινή συνισταμένη τη φράση « ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν περιορίζεται στα όρια ενός νομού, αλλά ανήκει σε όλη την Ελλάδα και την οικουμένη» και στη συνέχεια ακολουθούν τα τοπικά επιχειρήματα.
Βέβαια εκκρεμεί η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να κλείσει αυτό το (παράξενο) ταξίδι του Επικούριου Απόλλωνα, που, το ξαναγράφουμε, είναι ασήμαντο και εφήμερο μπροστά στη διαχρονική και συμβολική παρουσία του ναού.
Οσο για τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες του μνημείου παραπέμπουμε τον αναγνώστη σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Συμφωνώ ότι αυτό το παράξενο ταξίδι του ναού, είναι μια υπόθεση χωρίς κάποιο σημαντικό αντίκρισμα για το μνημείο και τη μακροχρόνια παρουσία του. Όπως έχει γράψει πολλές φορές το blog σας, άλλες είναι οι προτεραιότητες του ναού, που δυστυχώς, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης, απομακρύνεται η άμεση ικανοποίησή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως θα ήθελα να σημειώσω μια ακόμα παραδοξότητα σε αυτή την υπόθεση. Οι Ηλείοι υποστηρίζουν ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται επί Ηλειακού εδάφους αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της Φιγαλικής γης, που στην αρχαιότητα ανήκε στην Αρκαδία. Όμως δεν τον διεκδικούν για λογαριασμό του δήμου Φιγαλίας, αλλά για το δήμο Ανδρίτσαινας. Δεν θέλω να ανοίξω νέο μέτωπο, απλώς θέλω να επισημάνω αυτή τη λεπτομέρεια. Αλλωστε σε λίγο καιρό ο Καλλικράτης θα το λύσει και αυτό το ζήτημα.
Κώστας, Αρκάς
Κατ' αρχάς σας συγχαίρω για το εξαιρετικό ιστολόγιο, που παραμένει νηφάλιο και ψύχραιμο πέρα από την τρέχουσα επικαιρότητα. Σας παρακολουθώ τακτικά και σας επικαλούμαι στο ιστολόγιό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παράδοξο της διοικητικής υπαγωγής του μνημείου που επισημαίνει ο Αρκάς επισκέπτης έχει να κάνει με την αδυναμία του κράτους να λαμβάνει υπ' όψιν την ιστορία και τη γεωγραφία στη διοικητική διαίρεση. Ο ναός θα ήταν άτοπο να υπάγεται στο Δήμο Είρας Μεσσηνίας, ωστόσο είναι το ίδιο άτοπο να μην υπάγεται στο Δήμο Φιγαλείας Ηλείας, εκεί όπου υπάγεται το χωριό Φιγαλεία (Παύλιτσα). Προσωπικά πιστεύω ότι το τμήμα της Αρκαδικής Παρρασίας που ανήκει στην Ηλεία θα έπρεπε να ανήκει στην Αρκαδία. Αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, τουλάχιστον ας ορίσουμε τους νέους δήμους όχι με κριτήριο μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα.
Και τέλος ας δούμε τα μνημεία μας ως κάτι ευρύτερης εμβέλειας από το χωριό και τα χωράφια μας.
Συνεχίστε να προβάλλετε το σημαντικό μνημείο της αρχαιότητας, ασχέτως της διοικητικής υπαγωγής του. Ο Επικούριος Απόλλων ανήκει στην Ιστορία.
Ευχαριστούμε τον φίλο Βυτιναίο για τα καλά του λόγια και για το ενδιαφέρον του για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Επίσης προτείνουμε να επισκεφθείτε την ανάρτηση:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://vytinaiika.blogspot.com/2009/02/blog-post_4505.html