Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η άγρια γοητεία της Νέδας





Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας και βρίσκεται κοντά στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής και έχει διαχρονική ιστορική παρουσία. Σύμφωνα με τη Μυθολογία η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των υδάτων. Η Ρέα η μητέρα του Δία όταν τον γέννησε στο Λύκαιον όρος, εμπιστεύθηκε την ανατροφή του στη Νέδα και άλλες δύο νύμφες, την Αγνώ και τη Θεισόα. Προς τιμή της δόθηκε το όνομά της στον ποταμό που πηγάζει στους πρόποδες του Λυκαίου όρους.
Στην αρχή της διαδρομής της κοντά στις όχθες της, γύρω από το φρούριο της Είρας, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι, Στάσιμο και Μαρίνα, διαδραματίστηκαν οι τελευταίες και καθοριστικές μάχες των Μεσσηνιακών Πολέμων.
Λίγο πιο κάτω η ροή του ποταμού περνά δίπλα από την Αρχαία Φιγάλεια.
Η πόλη αυτή είχε συνδέσει την παρουσία της με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα και τη Νέδα. Από νομίσματα, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές, προκύπτει ότι εκτός από την Αφροδίτη, τον Ασκληπιό και την Υγεία, λατρευόταν και η Νέδα.
Σύμφωνα με τον Παυσανία στις όχθες της πραγματοποιούντο τελετές ενηλικίωσης των νέων, ενώ σε μια σπηλιά κοντά στο Στόμιο, λατρευόταν η Μέλαινα Δήμητρα.

Η συνολική διαδρομή του ποταμού είναι περίπου 32 χιλιόμετρα. Η κοίτη της, ελικοειδής και πυκνόφυτη καλύπτεται από ποικιλία άγριων δένδρων και θάμνων, όπως πλατανιών, πουρναριών, σκίνων και φασκομήλων, δημιουργώντας ένα ασύλληπτης ομορφιάς τοπίο, ενώ τα νερά του ποταμού καθαρά και δροσερά.Δεξιά και αριστερά υψώνονται κατάφυτοι λόφοι και βουνά, ενώ περίπου 30 πηγές και κεφαλάρια αναβλύζουν και εμπλουτίζουν το ποτάμι με κρυστάλλινα νερά που σε κάποια σημεία αποκτούν ορμητική ροή. Το ορμητικό ρεύμα της Νέδας έχει διαβρώσει το συμπαγές και βραχώδες πέτρωμα της κοίτης της έχοντας δημιουργήσει στενά περάσματα ακόμη και μια μεγάλη και γοητευτική σήραγγα στο Στόμιο.Η σήραγγα του Στομίου έχει δυο επίπεδα, εκείνο που βρίσκεται στο ύψος της κοίτης και ένα άλλο, πιο ψηλά, που φαντάζει σαν υπερώο, όπου βρισκόταν η παλιά κοίτη, ενώ έχει τη μορφή σπηλαίου με χαμηλή θερμοκρασία εξαιτίας των νερών των πηγών που τρέχουν από τον ουρανό της σήραγγας και αποτελεί κατοικητήριο πολλών αγριοπερίστερων και νυχτερίδων.Σε μικρή απόσταση πριν από τη σήραγγα, γκρεμίζονται τ' αφρισμένα νερά του περίφημου καταρράκτη που ονομάζεται «Ασπρα νερά».
Το βάδισμα στην κοίτη είναι επώδυνο και επικίνδυνο από την ολισθηρότητα των βρύων πάνω στις πέτρες, το εκτεταμένο πυκνό σύδεντρο και την έλλειψη μονοπατιού, ενώ σε αρκετά σημεία είναι αναγκαία και η κολύμβηση αφού στο ποτάμι έχουν σχηματιστεί βαθιές λίμνες. Πριν από μερικά χρόνια μια μικρή παρέα φίλων από τα χωριά του δήμου Είρας, πραγματοποίησαν μια επικίνδυνη αποστολή. Ξεκίνησαν να εξερευνήσουν το ποτάμι από τις πηγές του μέχρι την εκβολή του στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Από τότε κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, δεκάδες περιπατητές κάνουν αυτή τη μαγευτική διαδρομή και ζουν μια σπάνια εμπειρία.


Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Κώστας Καράμπελας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας και του Ομίλου Φίλων της Νέδας, πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας, καλεί για μια ακόμη χρονιά τους φίλους της όμορφης περιπέτειας να ζήσουν ένα διαφορετικό διήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου