Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το βραβείο στον αρχιτέκτονα των ορέων

O 65χρονος Πέτερ Τσούμτορ , γνωστός από τα κτίριά του σε εξαιρετικές ορεινές τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται για τις πρωταρχικές, δυναμικές φόρμες τους, με τη χρήση πληθώρας υλικών και αναφορών σε ιστορικά στοιχεία, τιμήθηκε χθες με το σουηδικό βραβείο Πρίτσκερ, την υψηλότερη διεθνώς διάκριση στον χώρο της αρχιτεκτονικής, η οποία και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ και θεωρείται το «Νόμπελ της αρχιτεκτονικής». Τα οικοδομήματά του θεωρούνται «προσκυνήματα» για τους αρχιτέκτονες, τους σπουδαστές, αλλά και τους κριτικούς. Η επιλογή του Τσούμτορ θεωρείται ωστόσο και μια υπόμνηση για τη μεγάλη αλλαγή της αρχιτεκτονικής τα τελευταία χρόνια. Επειδή μάλιστα το έργο του δεν έχει να κάνει με τον κοινωνικό ακτιβισμό, την ανακούφιση από καταστροφές, τη βιωσιμότητα και τις μεγαλουπόλεις - θέματα που κατακλύζουν την ατζέντα των σύγχρονων αρχιτεκτόνων -, η απόφαση της κριτικής επιτροπής εκφράζει και μια επιδοκιμασία των διαχρονικών (και όχι των επίκαιρων) αξιών της αρχιτεκτονικής.
Η ανακοίνωση του ονόματος του Τσούμτχορ τάραξε τα νερά ενός βραβείου που μάθαμε να συνδέουμε με τους μεγάλους, αναγνωρίσιμους σταρ της διεθνούς αρχιτεκτονικής.
Ο Πέτερ Τσούμτχορ είναι το ακριβώς αντίθετο του αρχιτέκτονα-σταρ. Αποτραβηγμένος τα τελευταία 30 χρόνια σ’ ένα απομονωμένο χωριό των ελβετικών Αλπεων, ο 65χρονος Τσούμτχορ διάγει ένα βίο στα όρια του ασκητισμού. Ζει μια απίθανα ήσυχη ζωή μέσα στη φύση, το γραφείο του μετράει μόλις 20 υπαλλήλους, η λίστα των έργων του είναι μάλλον περιορισμένη αν τη συγκρίνουμε με τις δεκάδες αναθέσεις και τα πρώτα βραβεία μεγάλων διαγωνισμών που κοσμούν τους αντίστοιχους καταλόγους άλλων, διασημότερων συναδέλφων του. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αντιδημοφιλής ή κάποιος ιδιότροπος διανοούμενος και δεν τον προτιμούν οι «καλοί» πελάτες. Ο Πέτερ Τσούμτχορ απλά βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να απορρίπτει προτάσεις για δουλειά. Αποδέχεται ένα πρότζεκτ μόνο όταν αισθάνεται βαθιά συγγένεια και αγάπη για το αντικείμενο, και από τη στιγμή που θα δεσμευθεί με ένα έργο, η αφοσίωσή του είναι ολοκληρωτική, επιβλέποντας την υλοποίηση του σχεδίου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

2 σχόλια:

  1. Η είδηση αυτή δεν έχει άμεση σχέση με τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά υπάρχει το κοινό σημείο του απόμακρου ορεινού τοπίου και της αναφοράς στα ιστορικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο (αλλά και σχετικό):

    Ό,τι βρισκόταν στα βουνά και στα απάτητα όρη, ευτυχώς σώθηκε από τους σταυροφόρους ταλιμπάν με τα σφυριά. Πές τα όλα φιλάρακι, όχι τα μισά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή