Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ο "ιδιοκτήτης" του ναού





Εκπληκτη η έφορος αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, στην εκδήλωση για την πιλοτική εγκατάσταση κεραίας Wi-Fi , άκουσε τον σκηνοθέτη και διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρο Αδαμόπουλο, να της συστήνεται, μέσα στην τέντα που καλύπτει το ναό, ως «ο ιδιοκτήτης αυτού του χώρου». Ο καταγόμενος από το Σκληρού σκηνοθέτης έχει βιωματική σχέση με τον ναό. Οι παιδικές μνήμες του είναι στενά συνδεδεμένες με το ναό και αποτελούν σταθερό σημείο των αναφορών του. Αυτές οι μνήμες συνοδεύουν μέχρι σήμερα τις καλλιτεχνικές του και επαγγελματικές δραστηριότητες του.
Σε μια από τις πρώτες του ταινίες («Πελοπόννησος») ο ναός έχει κυρίαρχη θέση. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κάποια κόπια της ταινίας. Παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειές του, δεν έχει καταφέρει να βρει την ταινία. Επίσης ο Θ. Αδαμόπουλος βοήθησε τον φίλο του και συνάδελφό του Jean-Daniel Pollet να γυρίσει την ταινία «Βάσσες».
Ο πέριξ του ναού χώρος άνηκε στην οικογένειά του και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό της απαλλοτρίωσης. Η πετρόκτιστη αγροικία της οικογένειας αποτέλεσε για τον Αργύρη Πετρονώτη το πρότυπο για την κατασκευή και των υπόλοιπων πετρόκτιστων οικημάτων που βρίσκονται βορειοδυτικά του ναού. Ο πατέρας του, που ήταν κοινοτάρχης της κοινότητας Σκληρού- Μαρίνας, πρωτοστάτησε για τη διοργάνωση των εορτών της Άνοιξης στο χώρο του ναού. Οι γιορτές αυτές, την περίοδο του Μεσοπολέμου, που περιλάμβαναν και παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, αποτελούσαν την κυρίαρχη πνευματική εκδήλωση της περιοχής και είχαν σαφή επιρροή από τις Δελφικές εορτές του Σικελιανού. Ο ίδιος έχει μελετήσει την επίδραση της παρουσίας του ναού στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και θεωρεί ότι οι επιρροές είναι διαχρονικές και έντονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου