Κυριακή 10 Απριλίου 2022

 

O Οσκαρ Ουάιλντ στον Επικούριο



Το 1877, πριν από 145 χρόνια, ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ (1854-1900) είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και κυρίως πολλές αρχαιολογικές περιοχές.

Το ταξίδι αυτό, που ήταν σημαντικό και πολυπόθητο για τον Οσκαρ Ουάιλντ, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1877, όταν ήταν 23 ετών και σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Λονδίνο. Στο ταξίδι του τον συνόδευε και ένας ελληνολάτρης φιλόλογος, ο Τζον Μαχάφι, που ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (πρωτεύουσα της Ιρλανδίας). Η μητέρα τού Οσκαρ Ουάιλντ είχε σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά, γεγονός που μετέδωσε στον γιο της τον θαυμασμό για την κλασική Ελλάδα.

Το ταξίδι του νεαρού Οσκαρ για την Ελλάδα ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 1877. Μέσω Πρίντεζι της Ιταλίας οι δύο φίλοι φθάνουν στη Ζάκυνθο και από εκεί περνούν στο Κατάκολο της Ηλείας. Πρώτη επίσκεψη, στην πολυθρύλητη Αρχαία Ολυμπία και στις 7 Απριλίου διασχίζουν έφιπποι τον φουσκωμένο Αλφειό και μεταβαίνουν στην Ανδρίτσαινα. Προχωρώντας κάτω από τις ανθισμένες αχλαδιές, σκαρφαλώνουν στις παρυφές του Λυκαίου Ορους και βρίσκονται τελικά στις Βάσσες, μπροστά στο αριστούργημα του Ικτίνου, στον περικαλλή Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα.

Εντυπωσιασμένος από το συναρπαστικό αυτό ταξίδι, ο Οσκαρ Ουάιλντ συνέχισε με επισκέψεις στις Μυκήνες της Αργολίδας, όπου θαύμασε τους περίφημους θησαυρούς του Ερρίκου Σλήμαν, και περαιτέρω την Επίδαυρο. Το ταξίδι αυτό του Οσκαρ Ουάιλντ στην Ελλάδα ενίσχυσε την ελληνολατρία του και αποτέλεσε αφορμή για μεγαλύτερη φιλοσοφική εμβάθυνση στο λογοτεχνικό του έργο. 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/4/2022 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου