Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Tο διάβα του χρόνου με γραμματόσημα




Στην πολύ καλή διαδικτυακή εφημερίδα "Αρκάδων Χρόνοι", δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον κείμενο του Βασίλη Αποστολόπουλου με τον τίτλο: «Η Αρκαδία στο διάβα του χρόνου». Είναι πλαισιωμένο από μια εντυπωσιακή συλλογή γραμματοσήμων αρκαδικής θεματολογίας. Ανάμεσά τους και το γραμματόσημο με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, έκδοση του 1967 με αφορμή το διεθνές έτος τουρισμού.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει: «Αρκαδική γη! Ένας τόπος θρυλικός, γη γενέτειρα θεών, αλλά και σπουδαίων ανθρώπων… Ένας τόπος που επηρέασε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την ευρωπαϊκή σκέψη, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό. Ασχολήθηκαν μ’ αυτήν βασιλιάδες, άνθρωποι της σκέψης, διάσημοι ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι… Και σ’ όποιον ξένο τόπο δινόταν το όνομα “Arcadia”, αυτό αποτελούσε τιμή!
Τα όρια της Αρχαίας Αρκαδίας, με αυτά της σημερινής, δε συμπίπτουν. Τότε ήταν ευρύτερη και δεν είχε θάλασσα. Το σχήμα της ήταν ένα τετράγωνο με φυσικά σύνορα βουνά και μόνο βουνά, που την έκανε δυσπρόσιτη. Απέραντα δάση και άφθονα νερά καθιστούσαν την Αρκαδία ειδυλλιακό τόπο.
Οι Αρκάδες θεωρούσαν τον εαυτό τους “υπερούσιο λαό” διότι είχαν γεννηθεί πριν τους άλλους Έλληνες. Την αντίληψη αυτή συμμερίζονται και επιφανείς ιστορικοί της αρχαιότητας, από τον Ηρόδοτο έως τον Ξενοφώντα, τον Στράβωνα και τον Θουκυδίδη. Αλλά και ο Αριστοτέλης υποστηρίζει πως η εγκατάσταση των Αρκάδων έγινε πριν από την εμφάνιση της Σελήνης. Ο Ξενοφώντας γράφει επίσης: “Οι Αρκάδες δύνανται να καυχώνται πως, μόνο αυτοί απ’ όλους τους Έλληνες, είναι αυτόχθονες».
Ολο το δημοσίευμα και τα γραμματόσημα στη διεύθυνση: http://www.arcadonxronoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου