Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Τρία στα τρία


Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο ξεχασμένος είναι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, το υπουργείο ξεκίνησε μια καταγραφή των υπηρεσιών, που παρέχονται στους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίζοντάς τες σε τρεις κατηγορίες:
1) Βασικές υπηρεσίες (ενημερωτικό φυλλάδιο, κυλικείο ή αυτόματο πωλητή νερού και αναψυκτικών, τουαλέτες, χώρο στάθμευσης)
2) Επιθυμητές υπηρεσίες (ενημέρωση και προσβασιμότητα όπως πρόσβαση και τουαλέτες για ΑΜΕΑ, δίγλωσσες πινακίδες/λεζάντες, επίσημος οδηγός ή κατάλογος και πωλητήριο ή πωλητές οδηγών στην είσοδο)
3) Εξειδικευμένες υπηρεσίες (συστήματα αυτόματης ξενάγησης, εκπαιδευτικά προγράμματα, μηχανογραφημένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, απτικές διαδρομές ή χώροι αφής).
Δυστυχώς ο αρχαιολογικός χώρος των Βασσών κατέγραψε τρία(όχι) στα τρία. Αυτό αποτυπώνει και την εικόνα και τις ελλείψεις του χώρου.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Οι αλλαγές αφορούν από βασικές υπηρεσίες (όπως την πώληση νερού) μέχρι εξειδικευμένες, όπως η μηχανογραφημένη έκδοση εισιτηρίων. «Παρότι τα μνημεία μας είναι μια διαχρονική πηγή πλούτου για την χώρα μας, μέχρι σήμερα δεν είχαμε βάλει κριτήρια ποιότητας που να καθορίζουν την δυνατότητα αυτών των μνημείων να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους» δήλωσε ο Π. Γερουλάνος.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε δέκα χώρους, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και στα μνημεία της UNESCO, στα οποία ανήκει και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα.
Στρατηγικοί στόχοι είναι να παρέχονται βασικές υπηρεσίες παντού, να εξειδικευθούν υπηρεσίες στους πρώτους σε επισκεψιμότητα χώρους και μουσεία και σταδιακά να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες σε όλους τους χώρους. Για την εφαρμογή του προγράμματος ο υπουργός είπε, ότι η διαδικασία θα γίνει σταδιακά σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΕΟΤ, ΤΑΠ, ΜΚΟ), δεν προβλέπεται αύξηση στο κόστος εισιτηρίων , το προσωπικό που θα χρειαστεί θα καλυφθεί με μετατάξεις, ενώ θα γίνει και πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Το πρόγραμμα -σε πρώτη φάση- θα έχει κόστος που δεν θα ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου