Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Τόπος. Ο ναός των ορέων










“Σαν ένα κομμάτι του βουνού μου φάνταξε ο ναός, διακριτικά σφηνωμένος ανάμεσα στα άλλα βουνά, από την ίδια πέτρα, από τον ίδιο ρυθμό και μονάχα όταν κοίταξα πολύ τις πέτρες τούτες, ένιωσα πως έτσι που είναι πελεκημένες και τοποθετημένες εκφράζουν την ουσία όλης της γύρω της βουνίσας ερημιάς. Θαρρείς πως είναι το κεφάλι του τοπίου, η ιερή γυροτραφισμένη περιοχή όπου λάμπει ο νους του’’
Ετσι περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης το πρώτο του βλέμμα που αντίκρισε το ναό στην κορυφή του όρους Κωτίλιον. ( Ολόκληρο το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη, που αρχικά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή το 1937, υπάρχει στο βιβλίο του Βασίλη Νικολόπουλου για τον ναό του Επικούριο Απόλλωνα)
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο ορεινός όγκος που φιλοξενεί το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στη συμβολή των νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ηλείας προσδίδει στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηριστικά απόμακρα που βοηθούν τον επισκέπτη να πραγματοποιήσει μια νοερή ιστορική αναδρομή. Σε αυτό συμβάλλει και η συνύπαρξη με το ιερό όρος των Αρκάδων το Λύκαιο, τόπο γέννησης του Δία κατά τη μυθολογία. Διαφόρτι, το αποκαλούν ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι, επειδή έφερε τον Δία.
Νότια του ναού βρίσκονται τα Νόμια όρη, που φιλοξενούσαν τον τραγοπόδαρο Πάνα.
Ανάμεσα τους και δίπλα στο φρούριο της Είρας κυλάει η Νέδα, ίσως το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη νύμφη.

1 σχόλιο:

  1. Εγώ κατάγομαι από διπλανά όρη (από τόπο ωραίον)και είμαι γοητευμένος με τον Επικούριο, που αποτελεί ένα πλούσιο πολιτιστικό αντίβαρο στην υλική φτώχεια της περιοχής μας.
    Εκείνο που δεν γνώριζα μέχρι πρόσφατα ήταν το γένος του ποταμού Νέδα. Στα φοιτητικά μου χρόνια κυριαρχούσε η Ν.ΕΔΑ (Δηλαδή η Νεολαία της ΕΔΑ), που για εκείνη την εποχή ήταν αρκετά ...θηλυκή και γοητευτική. Αλλωστε υπήρχε και η γνωστή προπαγάνδα για τις Λαμπράκισσες με τις μαύρες κάλτσες που ...αποπλανούσαν με τα θέλγητρά τους ανυποψίαστους νέους. Τώρα που ευτυχώς για τη χώρα μας, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όποιος νέος επιθυμεί να ...αποπλανηθεί από θηλυκειά φυσική ομορφιά, ας επισκεφθεί τη Νέδα. Θα είναι μια σπάνια και θαυμάσια εμπειρία.

    Πάνος Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή